Florida klimat

Sommarfuktigt och svala vinternätter i Florida

Trots nöjesparker och shopping med mera – vädret är naturligtvis det främsta skälet till att åka till Florida. Du kommer till ett subtropiskt klimat. Solen skiner nästan varje dag året runt.

Trots att vi nästan är i tropikerna finns det årstidsväxlingar. Det är faktiskt ganska stor skillnad, vädermässigt, på sommar och vinter. Dessutom märks det på växtlighet och dagarnas längd.
Hur hett är det på sommaren?
Hur kallt blir det på vintern?
Det kan tyckas märkligt, men det blir faktiskt sällan över 32-34 grader på sommaren. Betydligt lägre temperaturer än i till exempel Arizona, New Mexico och Texas. Det är fuktigheten som gör att värmen kan kännas besvärande. Vintertid blir det ibland frostnätter i norra Florida, ibland även i centrala Florida (typ Orlando). Solsäkrast på våren – mars och april är höjdarmånaderna klimatmässigt.

Men Florida är ett resmål året runt, speciellt om man klarar sommarens fuktighet och svala (eller t o m kalla) vinternätter.

Orkansäsongen

sträcker sig från 1 juni till 30 november. Men orkanhotet är som mest påtagligt på sensommaren. September är det störst risk. Som turist behöver man dock inte vara orolig. Visserligen är det enorma, och dödande, krafter som släpps loss under en orkan, t o m vid en s k tropisk storm. Men avancerad teknik garanterar att man blir varnad i tid och får hjälp om hur man enklast tar sig till säkrare trakter.

 

Bästa tiden att åka?

Frågan om vilken tid på året det är bäst att resa till solskensstaten. Vi utvecklar väderförhållandena ytterligare. För trots att vi befinner oss i ett område som är aktuellt året runt finns det säsonger, man kan t o m prata om regionala säsonger. Förutom att storhelger och skollov naturligtvis påverkar besöksfrekvensen.

Högsäsongen i södra Florida startar veckorna före jul, många övervintrare kommer hit ner redan i samband med Thanksgiving-helgen. Högsäsongen anses vara över kring Påsk. Det är också under den här tiden som det anordnas flest arrangemang samt den bästa tiden att besöka Everglades, färre mygg och dessutom har man bättre koll på djurlivet eftersom vattennivåerna är lägre.

Centrala Florida, d v s Orlando-området, upplever sin topp när det är skolledigt. Men egentligen mycket av en året runt-destination.

Eftersom vissa delar av Florida (åtminstone i reklamen) hävdar att solen skiner över 360 dagar om året så kallas delstaten officiellt för The Sunshine State.
Men den skulle också kunna kallas The Humid State (Den fuktiga staten). 90 procents luftfuktighet och nästan dagliga åskväder är inte ovanligt under sommarmånaderna. Juni-september får Florida hälften av den årliga nederbörden.
Amerikanska Florida-resenärer undviker att resa hit denna tid. Däremot är det många turistorter, t ex Miami, som tar emot en mindre invasion av turister från Europa under sommaren. Visserligen startar, som nämnts tidigare, orkansäsongen 1 juni, men i allmänhet finns det ingen tendens till några tropiska oväder förrän betydligt senare på sommaren.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-nMRkfh-LZw